1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

divort din strainatate

         Cetatenii romani care in momentul de fata se afla in alte tari decat Romania , pot divorta in Constanta . Chiar daca actiunea de divort este singura actiune in instanta unde prezenta partilor este obligatorie , cetatenii romani ( si straini ) pot divorta si in lipsa, in baza unei procuri lasate avocatului angajat . 

 Procura se poate obtine prin trei metode : 

1. Data in fata unui notar din Romania ( se presupune ca partea care doreste sa divorteze vine in Romania pentru o perioada limitata de timp ) 

2. Data in fata unui notar din tara in care va aflati . ( Aceasta procura poate fi data in fata oricarui notar . Urmeaza ca procura respectiva sa fie tradusa de catre un traducator autorizat , urmand ca semnatura acestuia sa fie legalizata la un notar din Romana ).

3. Data la Consulatul / Ambasada Romaniei  din tara in care locuiti . ( Actele emise de catre Consulatul Romaniei sunt recunoscute de catre instantele din Judetul Constanta . Astfel daca locuiti in preajma unui consulat , este de preferat sa obtineti o procura in acest mod .

          Pentru a afla continutul procurii , va rugam sa va adresati avocatilor nostri , intrucat acestea difera de la caz la caz .

       Dupa semnarea contractului de asistenta juridica , avocatii nostri se vor ocupa de tot dosarul d-voastra urmand ca la finalizarea acestuia sa va inmaneze hotararea de divort legalizata .  

 

        Un aspect important de retinut se refera la instanta de pe teritoriul Romaniei competenta sa solutioneze actiunea de divort in cazul persoanelor aflate in strainatate . Art 914 alin 2 Cod Procedura Civila arata ca ” daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara , partile pot conveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania ...  ” cu alte cuvinte de exemplu daca doi soti de origine din Iasi plecati in Ialia se decid sa divorteze , pot face acest lucru de comun acord la orice judecatorie de exemplu la judecatoria Constanta . Acest aspect consideram ca este important de precizat , intrucat in practica s-a constatat ca foarte multe cupluri doresc sa se desparta insa in orasul lor de origine nu exista specialisti care pot sa-i indrume, astfel incat sa-si rezolve problemele fara prea multe batai de cap si cat mai ieftin . 

 

         Actele necesare :

-         Certificatul de casatorie in original

-         Procura data avocactului

-         Dovada faptului ca nu va aflati in Romania ( poate sa fie orice document : caontract de munca , contract de inchiriere , acte de resedinta , etc )

-         Certificat de nastere al minorilor in copie xerox ( in cazul in care exista minori )  

Actualul cod civil a dat posibilitatea partilor sa-si desfaca casatoria si pe cale administrativa sau prin procedura notariala .

1. Conditii

Cateva aspecte trebuiesc retinute . Nu toate situatiile pot fi rezolvate la notar . Astfel art. 375 Cod Civil ne arata exact care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite 

” (1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.

(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).”

 

Astfel din analiza textului de lege prezentat mai sus rezulta ca partile pot divorta la notar doar daca acestea doresc sa divorteze prin acord ( adica se inteleg cu privire la divort ) , iar daca exista copii rezultati din casatorie acestia trebuie sa se inteleaga cu privire la toate aspectele legate de minori ( autoritatea parinteasca , domiciliul minorului , pensia alimentara , program de vizita , etc. )

 

2. Procedura prevazuta de Codul Civil , implicit aplicata de notariatele din Judetul Constanta , este reglementata de art. 376 Cod Civil

”  (1) Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de reflecţie de 30 de zile.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), cererea de divorţ se poate depune la notarul public şi prin mandatar cu procură autentică.

(3) La expirarea acestui termen, soţii se prezintă personal, iar ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.

(4) Dacă soţii stăruie în divorţ, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.

(5) Dispoziţiile art. 383 alin. (1) şi (3) se aplică în mod corespunzător. Dacă soţii nu se înţeleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorţ ori, în cazul prevăzut la art. 375 alin. (2), asupra exercitării în comun a drepturilor părinteşti, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de judecată, potrivit prevederilor art. 374.

(6) Soluţionarea cererilor privind alte efecte ale divorţului asupra cărora soţii nu se înţeleg este de competenţa instanţei judecătoreşti. ”

 Ce trebuie retinut din aceste prevederi este faptul ca in momnetul in care partile nu se inteleg la toate aspectele legate de divort / copii sau una dintre parti nu se prezinta , fie la depunerea cererii , fie la termenul fixat de catre notar , atunci acesta din urma va respinge cererea partilor indrumandu-i catre instanta .

Avocatii nostrii va pot oferi consultanta cu privire la modalitatea de divort agreata , explicandu-va fiecare aspect al divortului asigurandu-va ca ati ales varianta cea mai buna pentru dumneavoastra . De asemenea va putem indruma , asista , sau in baza unui mandat va putem reprezenta in fata notarilor din Constanta , Mangalia , Medgedia . 

 

Acordul parintelui

Noul cod civil a stabilit posibilitatea exercitarii autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti. Ceea ce inseamna ca majoritatea deciziilor care il privesc pe minor se iau de comn acord ( inscrierea la socala , la medicul de familie , posibilitatea de calatorii peste granite, ridicarea ajutorului social , etc. )

         Situatia cea mai des intalnita este aceia in care dupa pronuntarea divortului unul dintre parinti nu isi da acordul pentru ca copilul ( copiii ) lor sa paraseasca tara , uneori nici macar pentru o excursie . Morivele sunt diferite : fie este dorinta lor nejustificata , fie acestia nu mai sunt de gasit pentru a isi da in scris acordul .

Potrivit prevederilor art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004: ” deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca, iar conform dispozitiilor art. 30 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 248/2005 minorilor li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana majora si, in situatia in care calatoreste impreuna cu unul din parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul sau cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia. ”

Avand in vedere necesitatea obtinerii acordului legiutorul a introdus o modalitate juridica prin care hotararea unei instante poate sa suplineasca consimtamantul parintelui .  Actiunea in instanta se numeste suplinire acord parental si se obtine pe cale ordonantei presedintiale .  Atentie actiunea trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de art.996 – 1001 Cod Civil . Adica , pentru admisibilitatea ordonantei presedintiale trebuiesc indeplinite cumultiv trei cerinte, respectiv sa existe urgenta, masura solicitata sa fie vremelnica si sa nu se prejudece fondul.

Ordonanta presedintiala neavand drept scop rezolvarea fondului litigiului, rezulta ca instanta investita cu solutionarea unei asemenea cereri se margineste sa stabileasca, in raport cu probele prezentate de parti, in favoarea careia dintre ele exista aparenta de drept. Ne rezulta din aceste aspecte ca pe cale de ordonanta presedintiala se poate solicita suplinirea consimtamantului numai pentru o perioada determinata de timp . De ex ” se solicita suplinirea consimtamantului pentru perioada 07.09 – 07 12 ” . In cazul in care parintele nu este de gasit sau nu se implica in niciun fel in cresterea si educarea minorilor atunci aceasta actiune va fi insotia si de o alta actiune si anume exercitarea autoritatii parintesti exclusiva ( vezi capitolul anterior ) .  

Din analiza Procedurii Civile rezulta doua situatii in care instanta poate aprecia situatia urgentei si anume:

 1. pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere; 2. prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.

Raportat la aceste criterii, s-a decis ca, urgenta trebuie sa rezulte din fapte concrete, specifice fiecarui caz in parte, urmand a fi indicate imprejurarile din care se deduce urgenta.

De asemenea, in cadrul ordonantei presedintiale, urgenta se apreciaza in raport de situatia de fapt la momentul introducerii cererii, precum si la momentul judecarii cauzei. In practica acste aspecte se justifica din dorinta ca un minor sa paraseasca tara fie in vacanta fie pentru studii . Sunt foarte multe cazuri in care cetateni romani sunt in alte state iar unul dintre parinti nu mai este de gasit . Este evident ca justificarea urgentei apare din necesitatea liberei circulatii a minorilor .

 

         Avocatii nostrii din Constanta va pot ajuta sa obtineti o astfel de sentinta civila indiferent daca sunteti sau nu prezenti . Astfel se poate inainta o actiune in instanta chiar daca sunteti plecati in alta tara . 

divort in instanta

Desfacere casatorie. Cazuri.
Situatii intalnite:
divort de comun acord;
divort de comun acord cu copii minori;
divort din cupla exclusiva a unuia dintre soti;
Oricare ar fi situatia in care va aflati, prezenta dvs. este obligatorie in cursul procesului de divort. Exista anumite situatii in care avocatul va poate reprezenta ( gasiti detaliile la sectiunea divort din strainatate )

 

Care este diferenta dintre divort in instanta si divort la notar ?

Divortul in instanta nu difera de divortul la notar , in sensul in care ambele au ca si efect desfacerea casatoriei . In situatia in care cei doi soti nu se inteleg cu privire la partile accesorii ale unui divort ( exercitarea autoritatii parintesti , domiciliul minorului/minorilor , pensia alimentara , program de vizita , pastrarea numelui , etc ) atunci se va apela la instanta de judecata care va lamurii toate aceste aspecte . Este de preferat ca in momentul in care unul dintre soti are dubii ca celalat sot sa se prezinte la notar la termenele stabilite , atunci este de preferat ca sotul care are initiativa de a divorta sa introduca divortul direct la instanta . In practica sunt foarte multe situatii , in care unul dintre soti nu se prezinta la termenele stabilite de catre notar .

 

Necunoasterea domiciliului actual al unuia dintre soti , reprezinta o problema pentru judecarea cauzei ?

Necunoasterea domiciliului actual al unuia dintre soti , sau faptul ca acesta nu primeste citatia emisa de catre instanta, nu impiedica desfasurarea normala a procesului . Conform art . 162 din Codul de Procedura Civila ” (1) Când reclamantul învederează, motivat, că, deşi a făcut tot ce i-a stat în putinţă, nu a reuşit să afle domiciliul pârâtului sau un alt loc unde ar putea fi citat potrivit legii, instanţa va putea încuviinţa citarea acestuia prin publicitate.

(2) Citarea prin publicitate se face afişându-se citaţia la uşa instanţei, pe portalul instanţei de judecată competente şi la ultimul domiciliu cunoscut al celui citat. În cazurile în care apreciază că este necesar, instanţa va dispune şi publicarea citaţiei în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar central de largă răspândire.

(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.

(4) Procedura se socoteşte îndeplinită în a 15-a zi de la publicarea citaţiei, potrivit dispoziţiilor alin. (2).

(5) Dacă cel citat se înfăţişează şi dovedeşte că a fost citat prin publicitate cu rea-credinţă, toate actele de procedură ce au urmat încuviinţării acestei citări vor fi anulate, iar reclamantul care a cerut citarea prin publicitate va fi sancţionat potrivit dispoziţiilor art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. c). ” aflam faptul ca in situatia in care nu se cunoaste domiciliul paratului , atunci se aplica aceasta procedura a citarii prin publicitate . Dupa aplicarea ei , procedura instantei este indeplinita , iar judecarea cauzei poate continua .

 

Ce se intampla daca paratul nu se prezinta la proces ?

Chiar daca paratul nu se prezinta la proces acesta continua si fara el . Exista in constiinta oamenilor ideea conform careia ” daca nu ma prezint , nu se judeca ”. Acesta conceptie este complet gresita . Judecarea cauzei nu este conditionata de prezenta paratului . Din contra daca acesta se prezinta la proces , se si poate apara , propune probe , poate sa faca cerere reconventionala ( adica sa ceara si el ceva in plus ) .

  

Care este durata unui divort?
In functie de circumstantele acestuia durata poate oscila de la caz la caz, dupa cum urmeaza:
 
A. Divortul prin acordul sotilor este forma cea mai simpla si rapida de desfacere a casatoriei. Un astfel de tip de divort se poate realiya fie la notariat fie in instanta . Costurile sunt asemanatoare iar timpul aproximativ la fel . Diferenta dintre cele doua tipuri de divort ( in cadrul instantei de judecata sau la notariat ) consta in garantarea intelegerii dintre parti . Astfel daca exista dubiu ca unul dintre soti se poate razgandi pana la terminarea divortului , atunci este de preferat ca partile sa se adreseze instantei de judecata , evitand astfel pierderea timpului si evident pierderea onorariului cuventi notarului .

In majoritatea cazurilor, acest gen de divort se finalizeaza la primul termen de judecata.
Actele necesare a fi prezentate pentru divort sunt:
certificat de casatorie, in original;
copii CI/BI soti;
dovada platii taxei de timbru ;

B. In cazul in care din casatorie au rezultat unul sau mai multi copii iar la momentul la care se doreste divortul acestia sunt minori, nu se poate aplica varianta divortului prin acordul comun al sotilor.
In aceasta situatie, divortul se complica prin introducerea obligatorie in cadrul procesului a autoritatii tutelare. Partile se pot intelege cu privire la aspectele legate de minori ( exercitarea autoritatii parintesti , domiciliul copiilor , pensia alimentara ) De mentionat este faptul ca indiferent de vointa partilor in cazul in care minorul sau minorii au sub 10 ani se va efectua o ancheta sociala la domiciliul in care vor creste copii in continuare . Daca minorul sau minorii au peste 10 ani , atunci acestia vor fi intrebati de catre judecator de conditiile in care traiesc , daca au tot ce le trebuie , iar in conditii speciale minorii sunt intrebati cu cine doresc sa locuiasca .
Durata acestui gen de divort variaza intre doua si trei termene de judecata in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.
Actele necesare a fi prezentate pentru divort sunt:
certificat de casatorie, in original;
copii CI/BI soti;
copii certificat/certificate de nastere copil/copii;
dovada platii taxei de timbru ;

C. In cazul in care unul dintre soti se face vinovat de un comportament violent, de adulter ori de o atitudine necorespunzatoare fata de celalalt sot, divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului culpabil.
In timpul procesului vor trebui dovedite cele sustinute prin orice mijloc de proba : audierea de martori,  certificate medico-legale ori alte asemenea inscrisuri care pot demonstra cele sustinute.
Contextul de desfasurare al procesului este diferit de la caz la caz, in functie de cupla invocata si de gravitatea acesteia (violenta, infidelitate, violenta morala s.a.) si in acest caz durata divortului variaza de la 2-3 termene in sus.
Actele necesare a fi prezentate pentru divort sunt:
certificat de casatorie, in original;
copii CI/BI soti;
copii certificat/certificate de nastere copil/copii;
certificate medico-legale, sau orice alt inscris doveditor ;
dovada platii taxei de timbru ;


Cu ce acte va prezentati la avocat de divort in Constanta , pentru a porni procesul de divort in instanta ?
In principal, actele sunt urmatoarele:
certificat de casatorie, in original;
copii CI/BI soti;
copii certificat/certificate de nastere copil/copii, dupa caz;
certificate medico-legale, dupa caz;
dovada platii taxei de timbru ;


 

 

 

 

 

Contact